Burza filantropie v Královéhradeckém kraji pomohla vybrat téměř půl milionu korun

MICRORISC a Vladimír Šulc jako donátor podpořil několik projektů, zejména organizaci Apropo z Jičína

7. 11. 2023

První Burza filantropie v Královéhradeckém kraji skončila velkým úspěchem. Desítka donátorů podpořila devět projektů neziskových organizací téměř půl milionem, přesně se v Královéhradeckém kraji vybralo 445 tisíc korun. Podpora od podnikatelů i veřejné správy pomůže například dětem z azylového domova či mentálně postiženým.

Letošní burza v Královéhradeckém kraji začala 1. května, a to spuštěním přihlašování projektů. Startu kampaně předcházelo školení pro zájemce, jak správně projekt připravit a prezentovat. Zástupci Královéhradeckého kraje mezitím jednali s možnými donátory z řad soukromého a veřejného sektoru o jejich možné účasti na Burze filantropie. Celkem se do prvního ročníku přihlásilo 32 projektů.

Pravidla soutěže umožňují donátorům udělit také tzv. „divokou kartu“ a podpořit i projekt, který nebyl vybrán na burzu. Dvě společnosti této možnosti využily a dohromady podpořily 25 tisíci korunami pořízení nového uklízecího stroje pro chráněné pracoviště Naděje, které provozuje Sdružení Neratov.

Burza filantropie jako projekt vznikla před 12 lety v Pardubickém kraji. V letošním roce se její působení rozšířilo do Královéhradeckého a Zlínského kraje. Do dnešního dne se podařilo ve všech krajích vybrat 20 701 712 korun, které podpořily 564 projektů.

Účastníci letošní Burzy filantropie v Královéhradeckém kraji

Obecně prospěšná společnost Apropo z Jičína zde získala 70 tisíc korun na podporu devítiletého Honzíka, který má kombinované postižení – vzácnou formu epilepsie, oční vadu, nemluví a obtížně se pohybuje. Projekt umožní Honzíkovi účast v intenzivním neurorehabilitačním programu Therasuit v libereckém rehabilitačním centru Sarema.

Cílovou skupinou spolku Aspekt působícího na Náchodsku a Rychnovsku jsou handicapovaní lidé využívající službu sociální rehabilitace. Díky Burze filantropie a podpoře ve výši 57 tisíc korun může Aspekt uskutečnit svůj projekt Učit se jinak a pomocí nových pomůcek a virtuální reality rozvíjet jemnou motoriku, paměť či smyslové vnímání klientů tak, aby se byli, byť třeba jen částečně, schopní vrátit do běžného života.

Na Rychnovsku vznikne díky 50 tisícům korun od donátorů také smyslová zahrada. Vytvoří ji pracovníci centra Orion a bude sloužit dětem i dospělým osobám s postižením tělesným, mentálním i kombinovaným a také s autismem. Prací na záhonech budou rozvíjet své schopnosti a dovednosti, vypěstované plodiny zpestří jídelníček klientů a zahrada se stane místem pro setkávání, workshopy, slavnosti či jen příjemný pobyt na čerstvém vzduchu.

Projekt Snovačky hradeckého spolku Domeček Sever má hned dvojí využití. Sdružuje více než desítku seniorek, které pletou a háčkují. Nevytvářejí však jednoduché věci, byť vlněné pletené ponožky s radostí odebírá pro své klienty třeba Domov u Biřičky, ale Snovačky pletou zejména kreativní předměty, které vzdělávají a dělají radost v hradeckých školkách a zařízeních. Zvládnou uplést například hráškový lusk i s hráškem uvnitř, slepici s vajíčkem, kde se skrývá kuřátko, a podobně. Díky této práci a nesmírnému ohlasu na jejich dílo vrací projekt seniorky do aktivního života a dává jim pocit, že jejich práce má smysl. Od donátorů získaly Snovačky 30 tisíc korun.

Ve spolku FortArt berou odpad jako kreativní materiál a s velkou kreativitou z něj vyrábějí hudební nástroje. Na Burze filantropie proto zástupci spolku žádali o finanční podporu na vybavení hudební dílny v Jaroměři-Josefově zvukovou technikou, kde děti, případně i dospělí, mohou pod dozorem lektorů vytvářet z odpadních materiálů různá chrastítka, PETkofony, struníky a podobně. Díky tomu se královsky pobaví, rozvinou svou manuální zručnost a poznají možnosti recyklace odpadů. FortArt získal 52 500 korun.

Oblastní charita Hradec Králové díky 55tisícové podpoře donátorů uspořádá v příštím roce dva výlety pro maminky s dětmi, které budou pobývat v hradeckém azylovém domě. Nebude to však rekreační zájezd. Mnoho těchto rodičů není schopno postarat se o děti a vše, co je potřeba, v plné míře. Neumí naplánovat výlet ani finance. Nikdo je to totiž nenaučil. V rámci charitního projektu budou muset ve spolupráci pracovníka charity naplánovat každou jednotlivost výletu – kam se pojede, kolik bude stát jízdné a vstupné, co si s sebou vzít na sebe podle počasí a podobně. Díky tomu se naučí samostatnosti a schopnosti plánovat.

Zapsaný ústav Pferda pomáhá najít uplatnění dospělým lidem s mentálním postižením a duševním onemocněním, kteří nemohou pracovat na běžném trhu práce. Provozuje tak například úklidovou službu, pekárnu či několik kaváren. Zaměstnání dává klientům možnosti rozvíjet své schopnosti, potkávat se s lidmi a pravidelný příjem jim zase umožňuje pořídit si vlastní bydlení a osamostatnit se. A právě pro kavárnu žádali zástupci Pferdy na Burze filantropie o finance na nové vybavení pro přípravu a servírování kávy a zákusků, a to hrnky, tácy, talíře, příbory a chladicí vitrínu. Získali 50 tisíc korun.

Skok do života provozuje v Hradci Králové BISTRO u dvou přátel, kde zaměstnává osoby s intelektovým znevýhodněním a duševním onemocněním. Aby předešli plýtvání, s pomocí donátorů a částky 54 800 korun pořídí do jídelny takzvaný „šokér“, který skokově zchladí potraviny na požadovanou skladovací teplotu. Díky tomu tak budou moci pohodlně uskladňovat zeleninu či zamrazovat nevydané pokrmy z bistra a předejdou zbytečnému plýtvání.

Zúčastnilo se těchto deset donátorů:

  • zabezpečovací firmy ASSA ABLOY Opening Solutions CZ, s. r. o.;
  • výrobce zdravotnických prostředků, léčiv a kosmetiky AVEFLOR, a. s.;
  • Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje;
  • Královéhradeckého kraje, který zastupoval radní Adam Valenta;
  • prodejce potravin KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí;
  • společnosti MICRORISC, s. r. o., která se zaměřuje na zakázkový vývoj elektroniky;
  • Statutárního města Hradec Králové;
  • soukromého donátora – Radka Zelenky;
  • senátora Martina Červíčka;
  • reklamní agentury Wamak cz, s. r. o.

Fotografie z Burzy filantropie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Zdroj: https://www.khk.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/burza-filantropie-pomohla-vybrat-temer-pul-milionu-korun-391942/

 

Autor: Adéla Slezáková v kategorii MICRORISC,

Tento web používá pouze technické cookies.