Podporujeme místní umělce a vědce: Zdeněk Mrkáček uvedl novou knihu Český ráj - moje velká láska

Dne 16. 1. 2023 proběhl v jičínské knihovně slavnostní křest knihy Český ráj - moje velká láska. Součástí křtu bylo poutavé promítání vybraných fotografií s živým komentářem. Uvedení knihy v život podpořilo Město Jičín, společnost MICRORISC a další.

Také ve své nové publikaci autor představuje Český ráj v originálním a dosud nepublikovaném pojetí. Jeho hlavní myšlenkou je zdůraznit unikátní propojení krajiny, přírody a památek na území nevelkého rozsahu. V obrazové části jde o volnou procházku od Turnova a Maloskalska, Trosek a Podtroseckých údolí, Příhraz a Mnichova Hradiště přes Sobotku a Jičín a jejich okolí až po Lomnici nad Popelkou.

Cíleně zvolené a zaměřené texty jsou věnovány nejenom přírodě, ale také kamenářství i archeologii s připomenutím života dávných obyvatel Českého ráje a lidovému umění včetně malovaného nábytku. Publikace je tedy také o lidech a lásce. A uvedení pojmu láska v názvu knihy není rozhodně náhodné. Potvrzuje niterný vztah autora ke svému kraji, ale také lásku našich předků ke svému domovu, jejich úctu k hodnotám a víru. Ve své poslední publikaci autor představuje Český ráj znovu ve zcela novém světle. Dokládá, proč je region jedním z pokladů přírodního a kulturního dědictví naší vlasti.

RNDr. Zdeněk Mrkáček je přírodovědec, fotograf, spisovatel a autor celovečerního filmu Jedinečný Český ráj. O Českém ráji vydal již celkem 10 uznávaných publikací.

Firma MICRORISC podporuje autora již od roku 2010, a to v pořadí již třetí knihu tohoto uznávaného autora. Byly to také tituly:

Jedinečný Český ráj / The unique Bohemian Paradise / Unikal’nyj Češskij raj 2010 : The unique Bohemian Paradise = Unikal'nyj Češskij raj - Zdeněk Mrkáček, Martina Kohoutová, 2010,

Ptáci Českého ráje - Zdeněk Mrkáček, Martina Kohoutová, 2011.

 

 

Autor: Adéla Slezáková v kategorii MICRORISC,

Tento web používá pouze technické cookies.